E-SINAV SIKÇA SORULAN SORULAR
1-
Klasik sınavlarda olduğu gibi soru kitapçığı ve cevap kağıdı yerine tüm işlemlerin elktronik ortamda tabletler veya bilgisayarlar üzerinden soruların yansıtılarak ve cevaplama işlemininde ekran üzerine dokunarak yapılan sınav türüdür.
E-ehliyet sınavı için ödenecek ücretlerde herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir. Pilot olarak uygulanan elektronik sınavların tek farkı uygulanış şeklidir. Elektronik sınav giriş ücreti 2020 yılı için 90,00 TL’dir. E-sınav ücretlerini banka yoluyla (Ziraat, Halk ve Vakıf bank), odeme.meb.gov.tr adresinden kredi kartınızla veya kursa ödeyebilirsiniz.
Elektronik sınava başvuru yapabilmeniz için sürücü kursunun vereceği teorik eğitimi tamamlamanız gerekiyor. Eğitimi tamamladıktan sonra e-sınav ücretini yatırarak en yakın tarihte belirli merkezlerde sınava girebilirsiniz.
Elektronik sınava giriş hakkı 4(dört)’tür.
Elektronik sınavda 12 İlk yardım, 23 Trafik, 9 Motor ve 6 Trafik adabı sorusu sorulmaktadır. Sınav toplam 50 sorudan oluşuyor. Sınav süresi 45 dakika sürmektedir.
Direksiyon Sınav tarihleri İl Milli Eğitim Müdürülükleri tarafından belirlenmektedir. Direksiyon sınavlarının planlaması yapılırken birçok unsur göz önüne alındığı için herhangi bir tarih belirtmek hatalı olur. Fakat en az 2 hafta sonra veya daha geç bir tarihte olabilir. direksiyon eğitimlerini tamamlamışsanız yapılacak ilk direksiyon sınavına girebilirsiniz.
Evet var. Sınava girebilmeniz için giriş belgenizi kursunuzdan almayı unutmayınız. Sınava girerken yanınıza elektronik cihaz almayınız. Kimlik belgeniz mutlaka yanınızda olsun. Sınavdan en az yarım saat önce gireceğiniz binada hazır bulunmanız gerekir. E-sınav kılavuzuna göre sınava geç kalırsanız ve o sırada sizden önce çıkan bir aday olursa sınava alınmayacağınız belirtilmektedir. Fakat geç kaldığınız halde sınavdan kimse çıkmamış ise sınava alınacağınız belirtilmektedir. İşinizi sağlama alıp erkenden sınava yerine gidiniz.
E-sınav’da 50 soru sorulacak ve her soru 4 şıktan oluşacaktır. Sınavdan başarılı olabilmek için klasik sınavda olduğu gibi en az 100 üzerinden 70 puan almak gerekiyor.
E-Sınav tarihinizden itibaren 15 gün sonra sınav ücretinizi yatırarak tekrar sınav başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak sınav tarihinizden itibaren 45 gün içinde tekrar başvurmadığınız takdirde 1 sınav hakkınızı kullanmış sayılırsınız.
Elektronik sınavda da 4 hakkınız bulunmaktadır. 4 sınav hakkınızda da başarısız olur veya sınava girmezseniz dosyanız yanar.
HALKBANK ATMden nasıl yatırılır:
Elektronik Sınav Nedir?
2-
Elektronik sınav ne zaman yapılır?
Elektronik sınav için randevu alınmaktadır. Klasik sınavlardaki gibi aylarca beklemeye gerek yoktur. Eğer kursiyer sınavdan başarısız olursa yeni bir sınav için en erken 15 gün sonra e-sınava girebilmek için randevu alınabilmektedir. Bir kursiyer en son katıldığı sınavdan sonra 45 gün içinde tekrar başvuru yapmazsa 1 hakkı yanmaktadır. O yüzden en son girdiğiniz e-sınav tarihinde itibaren geciktirmeden elektronik sınava girmeniz gereklidir.
3-
E-sınav sonuçları ne zaman açıklanır?
Sınavı tamamlar tamamlamaz sınav salonunda bulunan kiosk cihazlarından sonuçlarınızı görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz. Klasik sınavlarda sonuçlar yaklaşık 12 gün sonra açıklanmaktadır. Aday sınavdan kalınca bir sonraki sınav tarihini beklemek zorunda kalıyordu. Bu aylar sürebiliyor. E-sınav ile 15 gün sonra tekrar randevu alarak başvuru yapabiliyorsunuz. Bu da zamandan tasarruf etmeniz açısından çok değerli.
4-
E-sınav ücreti ne kadardır?
5-
Elektronik sınava başvuru yapabilmenin koşulu nedir?
6-
Elektronik sınava giriş hakkı kaçtır?
7-
E-Sınav randevu tarihimi değiştirebilir miyim?
Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusunda bulunup randevusu onaylanan kursiyerler, e-sınav tarihinden en az 4 (dört) gün önce sürücü kursuna yazılı olarak dilekçeyle başvurarak randevusunu ileri bir tarihe erteleyebilir.
Sınav tarihine 4 günden daha az bir süre kalmışsa Milli Eğitim Bakanlığı E-Sınav Sistemi randevu tarihi ertelemeye izin vermemektedir. Kursiyer belirlenen tarih ve saatte sınava girmesi zorunludur. Aksi takdirde kursiyer 1 (bir) sınav hakkını kullanmış sayılır ve yatırdığı sınav ücreti yanar.
8-
Elektronik sınavda hangi derslerden soru soruluyor ve sınav kaç dakika sürüyor?
9-
Elektronik sınavdan başarılı olduktan sonra Direksiyon sınavı ne zaman olur?
10-
E-sınav için giriş belgesi var mı?
11-
E-sınav için geçme puanı kaçtır?
12-
E-Sınavda başarısız oldum, tekrar ne zaman girebilirim?
13-
E-Sınava kaç kere girebilirim?
14-
Yazılı Sınav ücreti ne kadardır?
2020 yılı için 90,00 TL’dir. Güncel klasik ve elektronik sınav ücretlerini Harç ve Sınav ücretleri sayfamızdan da görüntüleyebilirsiniz.
15-
Ehliyet yazılı sınav ücreti nasıl yatırılır?
Milli Eğitim Bakanlığı Ödeme Servisi ile yatırma:
odeme.meb.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaranızla Başvuru türü "ELEKTRONİK SINAV (RANDEVULU)" seçerek banka veya kredi kartınızla yatırabilirsiniz.
HALKBANK ATM üzerinden Yatırma:
HALKBANK ATM işlem basamakları
Giriş > Fatura ve Ödemeler > Eğitim Ödemeleri > MEB Ödemeleri > T.C. Kimlik Numarası girme > Cep Telefonu girme > "ELEKTRONİK SINAV (RANDEVULU)" > Nakit > Devam > Devam > Para Yatırma > Devam > Devam > Makbuz ve İşlem Sonu
HALKBANK ATMden nasıl yatırılır:
- Giriş Tuşuna basılır.
- Fatura ve Ödemeler
- Eğitim Ödemeleri
- MEB Ödemeleri
- Sınav ücreti yatırılması istenen kişinin T.C. Kimlik Numarası girilir.
- Cep Telefonu girilir
- "ELEKTRONİK SINAV (RANDEVULU)" seçeneği ekrandayken "Nakit" Seçeneği seçilir. (Sayfada görünmüyorsa sayfayı yukarı aşağı tuşuyla değiştirin.)
- Yatırılması gereken tutar görüntülenir devamı seçiniz
- Para yatırma ekranı gelecektir devamı seçiniz
- Para Girişi bölümüne para yatırılır
- Yatırılan miktar ekranda görüntülecektir. Doğruysa devamı seçiniz.
- Doğrulama ekranı gelecektir sınav ücreti yatırılması istenen kişinin ismi görüntülenecektir isim doğruysa devamı seçiniz.
- Makbuzu alınız.
- Sınav ücreti yatırma işlemi tamamlanmıştır.
16-
Sınavda toplam kaç soru sorulur?
Bütün Sertifika sınıflarında soru sayıları aşağıdaki gibidir.
İlk Yardım | Trafik ve Çevre | Araç Tekniği | Trafi Adabı | Toplam Soru Sayısı |
12 | 23 | 9 | 6 | 50 |
Her soru 2 puan olup 100 üzerinden en az 70 puan almanız gerekmektedir.
Sınavdan geçebilmeniz için en az 35 soru doğru cevaplamanız gerekmektedir.
17-
Elektronik sınavı tamamladığınızda sınav solonunda bulunan kiosk cihazlarından sınav sonucunuzu görüntüleyebilir çıktısını alabilirsiniz. Sınav sonucunuzu kontrol etmeyi unuttuysanız Elektronik Sınav Sonuçları sayfamızdan T.C. Kimlik numaranızla sonucunuzu sorgulayabilir veya kursumuzu arayarak hemen öğrenebilirsiniz.
17-
Sınavdan geçebilmem için kaç puan almam gerekir?
Her soru 2 puan olup 100 üzerinden en az 70 puan almanız gerekmektedir.
18-
Sınavda verdiğim yanlış cevaplar doğru cevaplarımı etkiler mi?
Etkilemez. Yani yanlışlar doğruları götürmez. Bu nedenle cevaplanmamış soru bırakılmamalıdır
19-
Sınavda başarısız olursam kaç kere daha girme hakkım var?
Sınavdan başarısız olduktan sonra Toplam 4 hakkınız vardır.
20-
Sınavda 1 veya 2 dersten kaldığım takdirde tekrar 3 dersten sınava girecek miyim?
Sınavda puanlarınız derslere göre ayrı ayrı hesaplanmaktadır toplam olarak hesaplanmaktadır. bu nedenle tüm derslerin olduğu 50 sorudan ders farketmeksizin 100 üzerinden 70 almanız gerekmektedir. Başarısız olduğunuz takdirde yine tüm derslerden 50 soru sorulmaktadır.
21-
Elektronik sınav sonucumu nereden öğrenebilirim?
22-
Elektronik Sınava başka bir dilde girebilir miyim?
e-Sınav uygulamasının Türkçe yapılması esastır, yabancı uyruklu kursiyerler için tercüman görevlendirilmesi yapılmayacaktır. Yabancı uyruklu olan aday, sınavda Genel Müdürlükçe belirlenen yabancı dillerde (Arapça, Çince, İngilizce, Almanca, Fransızca, Farsça, Rusça) çevirisi yapılan soruları, ekranda yer alan yabancı dil seçeneğini seçerek isterse görüntüleyebilecektir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için adayın kayıt esnasında veya sınava en geç 3 iş günü önce kursumuza bu isteğini bildirmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde yabancı dil tercihi yapmayan adayların sınav soruları çeviri özelliği olmadan ekrana gelecektir.
23-
Elektronik Sınav ücreti nasıl iade alınır?
Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu onaylanmayan ya da yanlış yatırılan ücretlere dair kursiyerlere ücret iadesi yapılacaktır. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizin yapılacaktır.
Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile merkezi ödeme ekranlarından “MEB İade Bedeli” altında TC kimlik no ile sorgulama yaptırılarak iade edilecektir.
Adaylara kısa mesaj ile bilgilendirme yapılacaktır bu nedenle sürücü kursuna başvuru sırasında geçerli bir GSM(cep) telefon numarası girilmesi zorunludur.
24-
Elektronik Sınav sonucuma nasıl itiraz edebilirim?
İtirazlar, sonuçların e-Sınav salonunda/binasında yer alan bilgisayardan ve/veya sınav bitiminde http://esinav.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren 5 (beş) takvim günü içinde dilekçeyle Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne yapılacaktır.
Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi ve sınav adının teorik olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.
Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.
Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder